Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Dyrke tomater

Dyrk dine egne tomater! Det er enkelt hvis du følger våre tips. Alle kan få glede av selvdyrkede tomater – du også!

Det er enkelt og morsomt å dyrke tomater hjemme!
Tomater

Når skal jeg så tomater?

Avhengig av hvor du bor, kan du allerede i slutten av februar begynne å så tomater innendørs for å få gode tomater til sommeren. Regn med at du bør begynne forkultivering av tomater ca. 6–10 uker før de kan plantes ut, det vil si at jo lenger sør du bor, desto tidligere bør du begynne. Det som ofte mangler inne, er lys. Hvis du har en oppvarmet hagestue eller store vinduer, så er det der du skal plassere dine sådde tomatfrø. Det kan være nødvendig med ekstra lys i form av en dyrkingslampe for å få fart på plantene, og for at de ikke skal bli for lange og strantete.

Forkultivering av tomater

For å forkultivere tomater bør du benytte jord av god kvalitet. Akkurat som med mye annet får du det du betaler for, når det gjelder ulike typer jord.

Dette trenger du:

  • Tomatfrø (gjerne ulike sorter)
  • Små potter
  • Såjord av god kvalitet eller torvbriketter, ev. perlite
  • Minidrivhus eller plastposer å tre over potten for å holde jorden fuktig

Slik gjør du det:

1. Merk pottene – det er lett å glemme hvor du har plantet hva
2. Så 1–2 frø i hver potte grunt
3. Dekk frøene med et tynt lag med jord, ev. blandet med perlite
4. Vann gjerne med sprayflaske, for tomatene vil ha det fuktig – ikke vått
5. Sett en plastpose, et minidrivhus eller eventuelt et plastlokk over. Du må sørge for at det ikke er tettsluttende da det må kunne komme inn luft.

Tips! Du kan også bredså tomatfrøene. Bruk et plastbrett og legg ned frøene som så dekkes med et tynt lag jord. Følg ellers trinnene ovenfor.

 

Så tomater i små potter

Plante om tomatene

Nå har tomatene dine begynt å dukke opp, og noen bladpar har begynt å vise seg. Når de er ca. 10–15 cm høye, er det på tide å plante dem om i større potter. Tomater skal plantes dypt, det vil si at hele stilken skal ned i jorden så bare ett eller to bladpar er synlige. Tomater er nemlig så fiffige at de skyter ut røtter langs hele stilken. Et stort rotsystem er bra for plantens tilvekst fordi det blir lettere for den å suge opp vann og næring. Flytt den ut så tidlig som mulig – gjerne i et drivhus med frostvakt. Kjøligere temperaturer gir en kraftigere og mer robust plante, og etter hvert en bedre avling!

Siste planting

Mange dyrker tomater i bøtter eller store potter. På Willab Garden kan du kjøpe plantebøtter på 20 liter som har en innsats i bunnen som passer perfekt til tomatdyrking. Sett en plante i hver bøtte. Deretter tar du godt gjødslet jord av høy kvalitet og setter ned planten og vanner.

Tomatplante i bøtte. Dyrk tomater i store bøtter.

Stell av tomatplanter

 

Gjødsel og næring

I løpet av sesongen er det viktig å fortsette å gjødsle regelmessig, ca. en gang i uken. Hvis du har vedovn, er aske bra, og også hønsegjødsel er noe tomatene liker. Det finnes også gode gjødslingsmidler, for eksempe Hornum gjødsel.

Plassering

Sett tomatene ut på et beskyttet sted med mye sol – tomatplanter elsker sol og varme! Drivhus er selvfølgelig det beste, men et vindstille, solrikt hjørne i hagen eller på terrassen fungerer også. Hvis du har tomatene i drivhus – la døren stå åpen på sommernettene for å lufte. Det minsker risikoen for udyr og sopp. Dessuten liker tomatene å ha det kjølig om natten. Hold plantene fuktige, og vann heller ofte og litt mindre enn motsatt.

Oppbinding av tomater

Tomatene trenger støtte i form av en pinne som du binder planten opp mot. Du kan også kjøpe nylontråd for tomatplanter eller tomatkroker som du kan bestille i nettbutikken. Se vårt utvalg av plantestøtter og oppbinding

Tips til hvordan du kan binde opp tomater i drivhus
Oppbinding av tomater

Bladene forteller om tilstanden til tomatene

  • Bladene på tomatplanten kan avsløre hvordan den har det.  Her er noen tegn du bør følge med på:

    • Gulflekkede blader – tomatplanten trenger mer gjødsel. Det kan også skyldes at du har vannet for mye.
    • Hvite flekker på bladene – dette kan forekomme når planten har stått i for sterk sol. Test ut solskjerming med for eksempel en skyggegardin i drivhuset

Tyvskudd på tomatplanter

Mellom stammen og bladet som kommer ut, dukker det iblant opp skudd som vokser veldig fort. De kalles tyvskudd. De skal du knipe av fordi de stjeler kraft fra planten og gjør at avlingen blir mindre. Å knipe av disse skuddene kalles å tyve tomatplanten. Dette gjelder de fleste tomatsorter, men det finnes unntak – les på frøposen om hva som gjelder for akkurat din sort!

Lykke til med tomatdyrkingen!

Brandywine yellow – stor gul bifftomat
Brandywine yellow – stor gul bifftomat

Tips: Goda tomatsorter

  • Brandywine yellow – stor gul bifftomat med mye sødme
  • Chocolate cherry – mørkerød farge, nesten brun tomat 
  • Tigerella – en flott stripete tomat 
  • Ripstomater – nesten like små som rips, perfekt som snacks

Lytt gjerne til Hanna og Rebeccas prat om tomatdyrking i deres podkast (svensk)



Växthuspodden

Tips om allt från chili till feng shui med intressanta gäster.

Hanna och Rebeccas trädgårdsliv - podd.

Hanna & Rebeccas trädgårdsliv

Odlingsexperterna och bloggarna pratar växthus, odling och allt som hör till livet i trädgården!

Hydroponisk dyrking på kjøkkenet

Hydroponisk dyrking - dyrke planter bare i vann

Å dyrke planter uten jord og bare i vann, kalles hydroponisk dyrking – en idé som på ingen måte er ny. Det sies at Babylons hengende hager ble dyrket på denne måten allerede for over 2000 år siden.

Om dyrking på friland

I utehager dyrkes det i matjord direkte på bakken. Vi forteller deg mer om hvordan du dyrker på best mulig måte og hvilket praktisk tilbehør du kan bruke.

Om vanning & gjødsel

En forutsetning for at dine planter skal få en god vekst, er vann. Får plantene jevn og regelmessig vanning blir de sterke som forebygger angrep fra insekter og svampesykdommerr.

Kundeservice

Mandag til fredag 09:00 - 17:00

Butikker

Drammen

Åpent i dag: 10:00 - 17:00

Munkedal

Åpent i dag: 10:00 - 17:00

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Få tips & råd, informasjon og tilbud rett i innboksen din.

Bestill katalog!

I vår katalog får du inspirasjon, tips og idéer om hvordan du skaper rom i hagen.
Trygg E-handel
Klarna
Resurs Bank