Overvintre planter i drivhuset - våre tips & råd
Mange av plantene i drivhuset – og på uteplassen for den delen – må overvintres. Selv om en del av dem tåler litt frost, klarer de ikke ti eller tjue minusgrader.
Å holde plussgrader i hele drivhuset er som å fyre for kråkene. Hvis du har et veldig lite drivhus, kan du dekke hele innsiden med tykk bobleplast som isolerer. Til litt større drivhus er det mye smartere å kjøpe eller bygge et eget overvintringssett med bobleplast.
Uansett hva du velger å gjøre, så anbefaler jeg at du også isolerer nedenfra. Den enkleste måten er å legge ut isoporplater på gulvet. En termostatstyrt vifte tilfører både varme og gir luftsirkulasjon. Takket være termostaten går viften bare når det er behov for den, og det blir en jevn temperatur i det lille overvintringsteltet. Det gjør godt for plantene.
Et overvintringstelt kan også brukes inni en hagestue, en bod eller i en garasje.
Det kan også være behov for belysning. Ingen planter trives i helt mørke omgivelser. Hvis drivhuset blir nedsnødd, forsvinner også en del av lyset. Hvis du plasserer teltet i et rom uten vindu, må du komplettere med plantebelysning. Det finnes flere ulike typer belysning å velge mellom – alt fra lysrør til lavenergilamper eller strømgjerrig LED-belysning.
Påse imidlertid at den gir et bredt lysspekter og er såkalt plantebelysning. Selv om plantene går i dvale under overvintringen, trenger de likevel litt vann. I de fleste tilfellene pleier det å være best å dusjvanne eller spraye vann på hele planten og unngå å vanne rett på selve jordklumpen.
Noen plantetyper kan også ha godt av litt næring i vintermånedene. Hva som er best for de ulike plantene, finner du informasjon om i ulike hageforum på nettet.
5 overvintringstips!
- Begrens området du skal varme opp, ved f.eks. å bruke et overvintringsrom eller kle en del av drivhuset med bobleplast for å unngå at området blir for stort.
- Sett alltid inn en vifteovn og la viften gå hele tiden slik at luften sirkulerer på området. Sørg for at vifteovnen har innebygd termostat som slår varmen av og på, så du holder ønsket temperatur. Hvis du ikke har en vifteovn som hele tiden får luften til å sirkulere, kan det fort skje at plantene får mugg, og at det dannes sykdommer som sprer seg.
- Legg isopor på gulvet i overvintringsrommet, eller der du har lagt bobleplast, så får du en isolasjon mot kulden i bakken.
- Middelhavsplanter som sitrus, oliven, laurbær og rosmarin har det best hvis de overvintrer på et lyst sted med mellom 3–10 grader. Vann forsiktig så de ikke tørker ut. «En god regel er at jo høyere temperatur det er der plantene står, desto mer lys og vann trenger de»
- Vær forsiktig med å ta frem plantene dine for tidlig i vårsolen. Er temperaturen tilstrekkelig til at plantene gror, sørg heller for å plassere dem på et skyggefullt sted eller beskytt dem med en fiberduk til de har vent seg til solen. Det er ellers lett for at plantene blir brent.
Isolering og varme
Med oppvarming i drivhuset forlenger du dyrkingssesongen med flere måneder. En vifteovn med termostat eller med separat termostat hjelper deg å ha oversikt over temperaturen og unngå vårens forræderiske nattefrost. Bidrar også til at middelhavsplanter kan overvintre. En separat termostat kan settes et godt stykke fra vifteovnen, noe som gir en sikrere temperaturindikasjon.
Se mer her: Isolering og varme