Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Om limtrereisverk

Willab Garden produserer reisverket til hagestuer i svensk høykvalitets limtre. Nettopp limtre gir mulighet for slankere konstruksjoner fordi det har større fasthet enn annet konstruksjonsvirke.

Eksaktkappet og grunnmalt limtrereisverk hos en kunde.

Fastheten for bygge- og konstruksjonsvirke bestemmes av den bjelken eller planken som har det svakeste snittet, f.eks. ved en fingerskjøt eller stor kvist. Men bjelker, dragere og stolper av limtre er både stivere og sterkere enn vanlig trevirke i samme dimensjoner.

Hva er limtre?

Limtre er bygd opp av et antall trelameller bundet sammen med lim. Fiberretningen i lamellene går parallelt med lengden på treelementene. Tykkelsen på en lamell i Sverige er 45 mm for vanlig rette elementer. Siden limtre er et konstruksjonsmateriale, produseres treelementene i ulike fasthetsklasser. Produksjonsstandarden for det svenske markedet er fasthetsklasse CE L40. Ettersom limtre er et naturmateriale, kan det forekomme noen estetiske avvik. Mindre kvaehull, mindre kvisthull, mindre fordypninger samt mindre limflekker kan forekomme, men i begrenset omfang. Slike avvik kan enkelt utbedres med sparkel. Til våre malte reisverk anbefaler vi Danalim, lettvektsfiller 628, og til våre ubehandlede reisverk anbefaler vi Akzo Nobel Plastisk tre/Natur 4440. Disse kan også brukes til å skjule skruehull. Er limtre blitt fuktig, må det gis mulighet til å tørke langsomt ut for å motvirke forekomsten av sprekker. Det er likevel normalt at det oppstår sprekker gjennom den uttørkingen limtreet utsettes for i løpet av byggets første år.

Svensk limtre.

Limtrereisverk i standardmodeller som kan spesialtilpasses

Willab Gardens reisverk i limtre kan bestilles med forskjellig grad av tilkapping samt grunning.

  • Ukappet
  • Ferdig tilkappet
  • Delvis tilkappet


Limtrebjelkene leveres komplett med beslag og skruer for montering av selve reisverket. Skruer og beslag for å feste/ avslutte bygget til gulv og fasade inngår ikke. Monteringsanvisning følger alle byggesett.

Eksakt kappet reisverk

Et eksakt kappet reisverk er det klart enkleste alternativet. Du sparer tid, siden reisverket stort sett er monteringsklart ved levering. Alle limtrebjelker kommer eksakt kappet, og stolpene har utsparinger for å gjøre monteringen så enkel som mulig. Det er kun en del lister, dragere og eventuelt paneler du selv tilpasser på stedet. Dermed sparer du deg for mye saging, du sparer tid og du får fine snitt på alle sagede overflater. Bruker du snekker til å sette opp hagestuen, vil du fort spare inn ekstrakostnaden med å få eksakt kappet reisverk. Snekkeren slipper å bruke tid på å måle og sage, og kan i stedet begynne å montere reisverket med én gang.

Ukappet reisverk

Et alternativ for deg som må tilpasse målene på reisverket. Bjelkene og stolpene i limtre leveres i noe for stor lengde, slik at det er mulig å spesial tilpasse reisverket. Et ukappet reisverk krever mer saging og tid på byggeplassen. Ønsker du en spesifikk overlengde på bjelker ta opp dette med din selger ved anbudsforespørsel eller ordrelegging.

Delvis tilkappet reisverk

Mange av våre limtrereisverk kan fås delvis tilkappet, hvilket innebærer at noen detaljer er ukappet. Det kan være praktisk når enkelte detaljer må tilpasses på stedet. Utover det ukappede limtreet er det bare noen lister, dragere og eventuelt paneler du selv tilpasser på stedet.

Grunnet reisverk

Med et grunnet reisverk fra Willab Garden sparer du tid på tilpasningen, sammenliknet med å gjøre dette på byggeplassen. Alle våre limtrereisverket kan leveres ferdig grunnet (innebygde bjelker i panelvegg, baksiden av panelplanker samt lufteluken grunnes ikke). Det innebærer at du får et bedre resultat med en jevn grunning (Ultra pro 30 Tikkurila) samt oljet endetre (Tikkurila Priming Oil) på stolpene mot underlaget. Vi anbefaler at du maler innen seks måneder fra mottatt leveranse.

Grunnmalt limtre.

Snølast

For våre komplette hagestuer oppgir vi den maksimale snølasten bygget tåler. Hvis du vil bygge en hagestue som avviker fra våre standardmodeller, kan du kontakte våre salgskonsulenter som vil hjelpe deg med å dimensjonere reisverket (gjelder ved kjøp av komplett reisverk). Viktige parametere som avgjør dimensjoneringen, er blant annet hagestuens dybde og største åpningsbredde.

Fordeler med limtre

  • Styrken – i forhold til sin vekt er limtreet et av de sterkeste konstruksjonsmaterialer
  • Skjønnheten – limtre er miljøskapende produkter og bruker derfor gjerne av arkitekter
  • Formstabiliteten – limtre verken svinger eller kurver seg
  • Lettbearbeidet – limtre kan bearbeides med både enkle håndverktøy som med mekanisk verktøy
  • Limtre - kan overflatebehandles på samme vis som vanlig tre

Kilde: ”Limtreguide” fra Svensk Limtre.

Allt vårt limtre er FSC-sertifisert

FSC, Forest Stewardship Council er en internasjonal, uavhengig og nonprofit organisasjon som sertifiserer skogsbruk som oppfyller bestemte sosiale, økologiske og ekonomiske krav. For at tømmeret skal kunne føres fra skog til forbruker må hver virksomhet som prosesserer råvarene ha et så kalt spobarhetssertifikat (CoC). All håndtering av FSC-produkter må dokumenteres og virksomheten kontrolleres hvert år av uavhengige sertifiserere. Merkingen gjør det mulig for alt fra kjøpere, prosesseringsvirksomheter til forbrukere, til å velge skogsprodukter som kommer fra ansvarsfullt brukte skog.

Kundeservice

Mandag til fredag 09:00 - 17:00

Butikker

Bromma

Åpent i dag: 10:00 - 18:00

Båstad

Åpent i dag: 10:00 - 18:00

Drammen

Åpent i dag: 10:00 - 18:00

Munkedal

Åpent i dag: 10:00 - 18:00

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Få tips & råd, informasjon og tilbud rett i innboksen din.

Bestill katalog!

I vår katalog får du inspirasjon, tips og idéer om hvordan du skaper rom i hagen.
Trygg E-handel
Klarna
Resurs Bank