Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Mitt drivhusår

Ikke tro at et drivhus bare brukes i sommermånedene! Hjemme hos meg er drivhuset et rom som lever året rundt – uansett årstid og vær. Det eneste som endrer seg, er selvsagt temperaturen og bruksområdet. Heng med inn i drivhuset mitt året rundt!

Hanna forkultiverer sommerblomster.

Januar
• Beskjær vinranken
• Sørger for å fyre opp i bålpannen utenfor og rydder bort juledekorasjonene.

Februar
• Vintersåing av sommerblomster – perfekt tid for å vinterså f.eks. sinnia, pyntekorg, prydløvemunn og prydgulrot.

Perfekt tid for å vinterså en del sommerblomster, for eksempel sinnia, rosenskjær, løvemunn, gulrot og argentinajernurt. De får deretter stå i drivhuset og våkne til live akkurat i tide til vårens ankomst.

Mars
• Vårrengjøring i drivhuset – i begynnelsen av mars
• Flytter ut frostbestandige planter i drivhuset.

Når mars begynner om våren, rengjør jeg alltid drivhuset, renser alle profiler med såpe og vann og pusser deretter alle vinduene. Det er startskuddet for vekstsesongen i drivhuset, og i slutten av mars får en del kuldebestandige planter jeg har drevet opp inne flytte ut. Det er magisk å møte våren ute i drivhuset!

vinterså

April
• Planter om
• Flytter ut planter fra vinteroppbevaringen til drivhuset – det blir litt trangt men koselig.

Nå begynner det å bli trangt i drivhuset! Her har det blitt et skikkelig barnekammer der tomatplanter, forkultiverte sommerblomster, georginer og en hel del middelhavsplanter slåss om plassen! Det er nå drivhuset er mest overfylt i sesongen, og alle plantene (og jeg!) går og venter på at de siste frostnettene skal komme! Nå står jordposene konstant framme, for nå plantes de om mens de venter på den endelige vekstplassen.

Mai
• Plant ut tomat, agurk, chili, melon, paprika m.m.
• Vinranken våkner til liv og danner en grønn solskjerming i drivhuset.

Kanskje årets mest hektiske drivhusmåned! Nå planter jeg tomat- og agurkplantene i sine bøtter, og de siste chiliplantene får flytte ut. Det er nå jeg setter strukturen i drivhuset for sesongen, hver plante skal ha sin egen hylle og de beste forutsetningene. Vinranken har også våknet til live, og det ser ut til at beskjæringen i vinter gjorde susen, for nå gir den masse klaser! I år er det stort fokus i drivhuset på tomater, agurker, forskjellige typer paprika, chili, physalis, cantaloupemelon. Ser frem til å være selvforsynt med disse tingene i noen måneder i sommer!

Juni
• Installerer vanningssystemet
• Finner de første bladlusene
• Begynner å høste agurkene og sår en ny omgang agurk.

Første agurk er klar til å høstes! I forbindelse med dette setter jeg en ny omgang agurkfrø for å ha agurkplanter som leverer til langt ut i oktober. Nå er alt på plass, og jeg installerer vanningssystemet som skal hjelpe meg i drivhuset gjennom året. Jeg plukker også den første bladlusen – som minner meg på å være ekstra oppmerksom på skadedyr!

Tomatplanter

Juli
• Høster både tomater og agurker
• Plukker tyvskudd av tomatene
• Gir næring og sørger for at alle plantene vokser best mulig.

Tomatene begynner å levere, og jeg sørger for å klemme tyvskudd på dem for å fremme blomstring og fruktgivning. Jeg nyter mange tidlige morgener her ute i ferien, for jeg tror den beste tiden på sommeren i drivhuset er nettopp på morgenen. Fuglene kvitter, det lukter veldig godt, og været kan være litt som det vil, for her inne er det alltid varmt og godt.

August
• Høster og foredler i massevis!
• Sår nytt til høsten.

Nå høster jeg som aldri før! Tomater og agurker har jeg i overflod, og det blir mange kilo grønnsaker jeg kan plukke inn. Jeg finner nye oppskrifter på hvordan jeg kan forarbeide og utnytte alle avlingene, og lager mange liter tomatsuppe som jeg fryser ned. Det kommer til å smake så godt på en kald vinterdag.

Nå sår jeg også store dyrkingspaller med salat, persille og dill. Nå er drivhuset det perfekte stedet for dem, når været utenfor begynner å bli kjøligere.

September
• Høster, tilbereder og nyter!

Høsten fortsetter, og jeg passer på å nyte de siste sommerkveldene i drivhuset. Det blir både krepselag og en innhøstingsfest der vi alle i familien får hjelp til å høste inn grønnsakene som vi deretter griller og tilbereder. Å sitte i drivhuset og møte de mørkere kveldene er magisk!

Tomatsuppe

Oktober
• Plukker de siste agurkene og tomatene
• Rengjøring av drivhuset
• Tømmer drivhuset
• Sår en siste omgang med bladgrønt.

De siste agurkene og tomatene for sesongen høstes inn, og jeg begynner nå sakte å tømme drivhuset for alle de ettårige grønnsaksplantene. Jeg gjør også rent i drivhuset, akkurat som i vår, for å bli kvitt skitt og ubudne gjester som har vært inne i løpet av sesongen.

Jeg sår en ny omgang med bladgrønt av salat, persille, dill og asiatisk kål. Forhåpentligvis kan jeg høste dem til langt frem i desember, hvis været tillater det!

November
• Nå er drivhuset blitt hobbyverksted!

Nå har alle middelhavsplantene fått flytte inn i vinteroppbevaringen, og igjen er det litt rosmarin og noen oliventrær som tåler de milde vintrene i Sør-Sverige. Nå forvandles drivhuset mitt i stedet til et kransverksted. Fra begynnelsen av november og helt frem til jul er det her dere finner meg! Jeg lager kranser, juledekorasjoner og annet fint som jeg vil pynte hjemmet og hagen med. Et perfekt rom der jeg kan skape fritt. Ofte har jeg på et lite varmeelement som gjør at jeg ikke fryser for mye, men jeg liker hvordan drivhuset endrer form!

Desember
• Høster bladgrønt
• Hobbyverksted fortsetter!

Nå høster jeg det siste av dyrkingspallene mine med salat, asiatisk kål og persille. Midt i alt julekaoset er det deilig å kunne gå ut og høste noe ferskt og selvdyrket. Jeg nyter pynteverkstedet mitt og innser at det ikke er så langt til en ny vekstsesong!

Hanna lager kranser.

Et drivhus kan gi deg mye mer glede enn noen få måneder i året. Det kan, akkurat som hjemme hos meg, være et sted du vil være året rundt. Noen måneder er det fokus på planter og dyrking, mens andre måneder er det min kreativitet og meg selv som spirer her inne. Akkurat som vi mennesker forandrer oss og tilpasser oss forutsetningene gjennom året, kan også drivhuset ditt gjøre det!

Lykke til med drivhuset!

Klem Hanna
Instagram: @hannaschagerlov

Kundeservice

Mandag til fredag 09:00 - 17:00

Butikker

Bromma

Åpent i dag: 10:00 - 18:00

Båstad

Åpent i dag: 10:00 - 18:00

Drammen

Åpent i dag: 10:00 - 18:00

Munkedal

Åpent i dag: 10:00 - 18:00

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Få tips & råd, informasjon og tilbud rett i innboksen din.

Bestill katalog!

I vår katalog får du inspirasjon, tips og idéer om hvordan du skaper rom i hagen.
Trygg E-handel
Klarna
Resurs Bank